Felaktigt placerad på särskola tills hon var 17 år – Izabella i Luleå: ”Kämpat för att inte sortera klädnypor”

Uppdaterad
Publicerad

Izabella Tönnhed, 33,  från Luleå placerades felaktigt i särskola. Det var först när hon var 17 år gammal som placeringen hävdes efter att hon själv ställt krav på en ny utredning. Nu har hon skrivit en bok om sitt liv.

– Jag har hela min barndom hört att jag bara duger till att sortera fem klädnypor i en påse, berättar hon.

Izabella Tönnhed är född i Tjeckoslovakien, placerades på ett barnhem där det var brist på mat och kläder och adopterades som fyraåring till Sverige. Hennes barndom blev svår och så småningom placerades hon i särskola på grund av sin dyslexi, berättar hon.

– Det har varit en kamp att komma tillbaka till samhället och att förstå min omvärld, sa hon till SVT den 19 januari i år.

Prisbelönad av Svenska Akademien

En vändpunkt kom när hon som särskoleelev anmälde sig till en poesitävling arrangerad av Svenska Akademien. Hon vann ett pris på 5 000 kronor som delades ut av Akademiens dåvarande ständige sekreterare Sture Allén.

I klippet berättar Izabella om priset, vad det har betytt för henne och om sin bok ”Fem klädnypor i en påse – felplacerad på särskola”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.