Bilden är ett montage. Bitcoin och Erik Svensson, vd Boden business agency. Foto: TT/SVT

Efter jättekonkursen – fem nya bitcoin-företag i Boden

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan gick bitcoin-företaget KNC Miner i Boden i konkurs. Men Boden kommun fortsätter att satsa på den omdiskuterade kryptovalutan och fram till i dag har fem nya företag etablerat sig.

– Nu är vi i en start där vi är på väg. Men det tar väl tre, fyra år kanske, säger Erik Svensson, vd på det kommunägda bolaget Boden business agency.

Är målsättningen att Boden ska bli kryptovalutornas centrum i Norrbotten?

– Ja, i Norrbotten kan vi väl säga att det är det, säger Erik Svensson.

Fortsätter att satsa

Många av företagen, som Genesis mining, finns i den gamla datahallen som KNC Miner lämnat. Och kommunala Boden business agency fortsätter att satsa på det som påstås vara de kriminellas favoritvaluta.

– Jag får ofta den fråga och jag svarar: ” Vad tycker du om den amerikanska dollarn?” för den är likadan. Om man tar en dollarsedel och analyserar den finner man spår av kokain på varenda en. Så det är likadant, säger Helmut Rauth, direktör bitcoinföretaget Genesis mining.

Hur ser du på Bitcoin?

– Det är en utmaning. Jag tror att Bitcoin i framtiden kommer bli det ”Virtuella guldet”. Det har redan passerat värdet på guld, men vi vet att det är en instabil valuta. Men jag är säker på att Bitcoin kommer bli mer reglerat i framtiden, säger Helmut Rauth.

Bitcoin

Bitcoin är en digital valuta – även kallat kryptovaluta – som kan användas för att flytta pengar över världen snabbt och relativt anonymt, utan att banker eller myndigheter behöver vara inblandade.

Vid årsskiftet kostade en bitcoin omkring 1.000 dollar och söndags nästan 20-dubblat sitt värde sedan dess.

Att valutan kan användas för anonyma köp har gjort den attraktiv för brottslig verksamhet som penningtvätt, skatteflykt och för att finansiera annan illegal verksamhet.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.