Burleskdansöserna Johanna ”Lady Francescca” Salin, Jenny ”Vix Boobisch” Forsberg och Linda ”Miss Cherri von Leigh” Lindmark. Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Feministisk striptease allt populärare i Norrbotten

Publicerad

Burleskdansöserna Lady Fransescca, Vix Boobisch och Miss cherri von leigh har redan uppträtt flera gånger i Norrbotten och snart kommer de även hålla burleskworkshops för dem som är intresserade.

Linda Lindmark var den som först försökte etablera burlesken i Gällivare i Norrbotten för fler år sen, vilket inte var helt enkelt.

– Jag tror att det har varit svårt för folk att acceptera burlesken för de har inte varit hundra på vad det är för någonting. Och det är väldigt svårt att etablera sig när folk inte vågar ta sig an det och se på det, så då har det varit så att man åkt till andra ställen och uppträtt där folk vill ha en för jantelagen är svår att störta, säger burleskdansösen Linda Lindmark.

Linda ”Miss cherri von leigh” Lindmark.

Sensuell kabarèform

Men idag nio år senare har alltså det här gänget tillsammans lyckats börja få fäste med den sensuella kabarèformen i länet, med utgångspunkt från Luleå.

– Folk börjar bli lite mer öppna och man märker att det saknas någonting här, att folk vill ha något mer än det här vanliga vardagliga, säger Linda Lindmark.

Burleskdansösen har makten

Burlesk är en konstform där man använder kroppen som redskap, en slags teaterföreställning där man rör sig till musik. Men i grunden handlar det om striptease.

– Burlesk är tjusigt, glamoröst, underhållande, humoristiskt, teatraliskt och överdrivet skådespel, innehållande striptease, säger burleskdansösen Johanna ”Lady Fransescca” Salin.

Johanna ”Lady Francescca” Salin, burleskdansös.

Många anser att burlesk är en sorts feministiskt striptease, håller du med om det?

– Jajamen det gör jag för det är verkligen en feministisk striptease. För att burleskartisten är den som bestämmer över sexualiteten som visas jämfört med i andra sammanhang där publiken bestämmer vad som ska ske på scenen och vilken sexualitet som ska visas, säger Johanna Salin.

Hon fortsätter:

– Oftast är de ju då män som sitter och tittar och bestämmer att så ska kvinnan uppföra sig på scenen för att jag ska bli sexuellt upphetsad och i burlesken så är det helt tvärt om.

Vill uppträda i hela länet

Hittills har dom hunnit uppträda på Teater Lillan, restaurangen Goodwill och på Ebeneser i Luleå. Och mer ser det ut att bli.

– Det jag önskar med burlesken i Norrbotten är att vi ska kunna ha en burleskfestival och vi ska åka runt i Norrbotten och visa upp burlesken och ha burleskklubbar gärna regelbundet i olika städer. Det vore min dröm, säger Johanna Salin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer