FI i Kiruna vill ta bort kött från skolmaten

Uppdaterad
Publicerad

Feministiskt initiativ i Kiruna vill på sikt ta bort kött från skolmaten.

– Det behöver inte vara hundraprocentigt, men vi måste få en annan norm, säger Christine Brännvall, etta på kommunfullmäktigelistan.

Vegetarisk skolmat kan vara en fråga som rör upp känslor. Fråga bara skolpolitiker i Gällivare där man införde en köttfri dag i veckan

Fråga bara skolpolitikerna i Gällivare som införde en köttfri dag i veckan för ett par år sedan och fick rejält med mothugg från föräldrar och några elever.

Val 2018 – #dinröst

”Folk drar öronen åt sig”

Lärdomen blev att försöka avdramatisera frågan om vegetarisk mat. Och ungefär där har Feministiskt initiativ i Kiruna också landat.

– När man pratar om att lägga in ett köttfritt alternativ så drar folk öronen åt sig och det blir hotfullt. Men pratar man om att i dag ska vi äta god vegetarisk mat blir det flesta ganska nyfikna. Så det ligger lite retorik i det också, säger Christine Brännvall.

En ny norm

Men är målet på sikt att ta bort köttet från skolmaten?

– Ja, absolut. Det kanske inte behöver vara hundraprocentigt, men det måste bli en annan norm. Kött kan inte vara norm för någon av oss i samhället längre. Det måste alla inse.

Skolmaten är en av många frågor där du kan jämföra dina åsikter med de olika politiska partierna i SVT:s Valkompassen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet