Hör Maria Sjöstedt berätta om bemötandet av 1177. Foto: Erica Larsson/SVT.

Avråddes att testa sin 6-åring: ”1177 sa att det vore ett övergrepp”

Uppdaterad
Publicerad

Mamman Maria Sjöstedt och hennes 6-åring fick hosta och feber och ringde vårdguiden 1177 för råd om att boka covidtest för dem båda. Men rådgivningen blev något annat än vad hon förväntat sig så hon lät bli att testa sitt barn.

– De rådde mig att inte testa mitt barn och i efterhand tycker jag att 1177 gjorde fel med tanke på vad Folkhälsomyndigheten säger. Sen är jag själv lärare och smittspridningen har ju varit stor på skolorna i Piteå.

Från pressansvarig vid Region Norrbotten ges svaret att ingen vid 1177 Vårdguiden har tid för intervju, men enhetschefen för 1177 säger sig inte känna till det aktuella fallet.

Coronaviruset i Norrbotten

”1177 är helt på det klara vilka rekommendationer som gäller, både nationellt och vid eventuella lokala ändringar. Vi rekommenderar testning av barn som är 6 år eller äldre om de har symtom. Krav på symtom gäller för övrigt all testning för att avgöra om en person har covid-19 eller inte, oavsett personens ålder”, skriver Emma Bergström Wuolo, pressansvarig vid Region Norrbotten till SVT.

I klippet hör du hur Maria blev bemött när hon ville ha råd av vårdguiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet