En man i Norrbotten döms till ett års fängelse. Foto: TT / Henrik Montgomery

Fifflade med bokföringen och skickade falska fakturor för två miljoner

Publicerad

En före detta hotellanställd har dömts till ett års fängelse av Luleå tingsrätt för troslöshet mot huvudman, grovt brott efter att ha beordrat ett systerbolag att fakturera hotellet för arbeten och inköp som aldrig har gjorts för närmare två miljoner kronor. Den person som skött faktureringen till systerbolaget döms för medhjälp.

Mannen hade hand om hotellets ekonomiska angelägenheter mellan 2011 och 2012. Under den tidpunkten bestämde han att hotellet skulle köpa maskiner av ett systerbolag för ett belopp som översteg det verkliga värdet med 643 750 kronor. Dessutom bad han systerbolaget att fakturera hotellet över en miljon kronor för reparationer och arbeten som aldrig har utförts.

 Även två osanna fakturor på 436 050 kronor för överdebitering av lön vid personalinhyrning. Totalt handlar det om närmare två miljoner kronor som felaktigt fakturerats av systerbolaget.

Döms till fängelse

Brottet bedöms som grovt då man man använt sig av falska fakturor och vilseledande bokföring.  Nu har mannen dömts till ett års fängelse av Luleå tingsrätt.

Den man hos systerbolaget som valt att fakturera summorna efter order från den andre mannen, döms till villkorlig dom för medhjälp till troslöshet mot huvudman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer