”Fildelning åt alla”

Uppdaterad
Publicerad

För fem år sedan kom Piratpartiet från ingenstans och fick två mandat i EU-parlamentet. På många områden saknar partiet en generell politik. Paradfrågan är upphovsrätten där man vill att det ska vara fritt att dela datafiler mellan privatpersoner.

Att namnet blev just Piratpartiet beror på att det startade med vad som brukar kallas för piratkopiering, alltså kopiering av datafiler, ofta med film och musik. Enligt Nathalie Ylitalo är EU-valet viktigare än höstens parlamentsval, orsaken är att majoriteten av besluten på nationell nivå har sitt ursprung i EU och de beslut som tas där. Och när det gäller demokrati och yttrandefrihet så är EU-valet viktigare, menar hon.

Integritet

EU-val 2014 i Norrbotten

Under mandatperioden då Piratpartiet suttit med i EU-parlamentet så har man jobbat aktivt mot ACTA-avtalet som handlar om människors integritet. Det handlar om avlyssning, spårning och granskning av datafiler och internet. Övervakningen av internet är onödig, det behövs inte för att kunna ingripa och förebygga terrorism, menar hon och påpekar att det redan finns juridiska instanser, domstolar, som kan ta beslut om att övervaka personer om man misstänker terrorrism. Det skulle vara mer rättssäkert, hävdar Piratpartiet.

Partiet är positiv till att EU tagit beslut om att det inte ska vara tillåtet för telefonföretagen att lagra telefon och datatrafik. Något man anser att den svenska regeringen nu måste anpassa sig till.

Fri fildelning

Film, musik, litteratur och annan kultur ska kunna kopieras och delas fritt mellan privatpersoner. Det stjäl inte inkomster från upphovsrättsmakarna, hävdar Piratpartiet. Istället får upphovsrättsmakarna mer gratis reklam genom den fria kopieringen och delningen och det i sin tur gynnar de som skapar kulturella värden. Det, hävdar partiet, kompenserar för eventuellt inkomstbortfall för kulturarbetare av olika slag. Problemet för kulturen och dess upphovsrättsmakare är att de inte har hängt med sin tid och lärt sig använda de nya marknadsföringsinstrumenten som nu finns, säger Nathalie Ylitalo, på frågan om det inte handlar om stöld när litteratur, filmer och musik fildelas gratis mellan privatpersoner. Hon nämner då särskilt musiksajten Spotify. Det gynnar artisterna mer än skivbolagen och dess industri. Författare borde istället för att ge ut böcker på traditionellt vis ge ut sina verk på internet och den vägen ta en mindre summa för det än vad kunden får betala genom att köpa en bok i bokhandeln.

Gröna gruppen

När det gäller mer traditionell poltik saknar partiet försvarspoltik, men jordbruket där vill partiet minska jordbrukssubventionerna från EU, pengarna borde istället satsas på forskning och utveckling.

I Eu-parlamentet har Piratpartiet oftast röstat som Miljöpartiet som finns i den så kallade gröna gruppen. I övrigt vill man inte definiera sig på en höger-vänster skala , men partiet är för frihandel och fri rörlighet för kapital och människor. Den som kommer till Sverige för att arbeta ska omfattas av de svenska kollektivavtalen, svenska arbetsrättsregler och svenska lönenivåer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2014 i Norrbotten

Mer i ämnet