Liselotte Vajstedt, filmare Foto: Foto: Pelle Seth

Filmare kräver partiledarens avgång – ”modiga tjejer hånas”

Uppdaterad
Publicerad

Filmaren Liselotte Vajstedt reagerade starkt när hon hörde Landspartiet Svenska Samers partiledare Lars-Jonas Johanssons låt om MeToo-rörelsen. ”Han går emot allt han borde stå för och jag tycker att han ska avgå”, säger hon till SVT Nyheter Norrbotten.

Filmaren Liselotte Vajstedt jobbar just nu med en film med arbetstiteln ”Tystnaden i Sapmi” där två tjejer som utsatts för övergrepp står i fokus och hon riktar nu skarp kritik mot Landspartiet Svenska Samers partiledare Lars-Jonas Johanssons låt om MeToo-rörelsen.

–Jag blev så arg, så upprörd, säger hon.

Hon citerar Lars-Jonas Johansson: ”Den här lär man väl blir strypt av feministkärringar, med det skiter väl rockers från Noice Makers i”

–Han går emot precis allt som han borde stå för. Jämlikhet och ett samhälle för alla. Jag tycker att han ska avgå på en gång, säger Liselotte Vajstedt.

–Hur ska vi få unga samer att lita på samhället om vi inte ens kan lita på vår egen grupp. Han jobbar rakt emot det, säger hon.

Utbredd uppfattning

Liselotte Vajstedt tror att just den attityd som Lars-Jonas Johansson uttrycker är utbredd.

–Tyvärr är det nog så, inte bara bland samerna utan i hela samhället, i världen. Att dessa modiga tjejer som går ut och berättar hånas är tråkigt. Jag hoppas att mitt filmberättande kan göra skillnad. Det finns så mycket när det gäller samhällsstrukturer och ohälsa bland yngre att jobba för att förbättra, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.