Här stoppar en finsk gränskontrollant en yrkeschaufför vid gränsen mellan Haparanda och Torneå. Foto: Linda Jones/SVT

Finland skärper gränsreglerna – vårdpersonalen berörs inte

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på tisdagsmorgonen meddelade den finska regeringen att de kommer att skärpa gränskontrollerna ytterligare. Däremot får vårdpersonal fortfarande röra sig fritt över finska gränsen och utan krav på karantän i fjorton dagar.

– Det är en oerhört viktig pusselbit för vården i Norrbotten. Vi är oerhört glada, säger regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Vid åttatiden på tisdagsmorgonen meddelande den finska regeringen vid ett extra statsrådssammanträde att de har som mål att minska rörligheten ytterligare inom den naturliga pendlingsregionen vid gränsen mot Sverige och Norge.

Kräver intyg om nödvändigt jobb

I fortsättningen tillåts endast den mest nödvändiga pendeltrafiken och alla arbetstagare måste kunna visa upp ett intyg av arbetsgivaren att arbetet är nödvändigt. Man vädjar även till arbetsgivarna att försöka hitta boende på den ort där de arbetar för att minska rörligheten över gränsen.

Läget kan förändras

Men trots att Finland skärper sina regler så kommer inte vårdpersonalen att beröras, vilket glädjer Region Norrbotten som räknade med att de annars hade fått flytta patienter från Tornedalen till andra delar av länet för att kunna ge dem vård.

Det ska dock tilläggas att situationen kan förändras om epidemin förvärras. Region Norrbotten säger till SVT Nyheter Norrbotten att de fortfarande kommer att erbjuda intensivvårdsplatser och extra provtagning för alla finländare, samt möjlighet att bo längre tid i Sverige.

Inrikesministern Mikael Damberg (S) säger att Region Norrbotten tillsammans med finska regeringen samtalat mycket med Finland för att förklara situationen i Norrbotten.

– Från den svenska regeringens sida och Region Norrbotten har det här varit en väldigt viktig fråga. Vi har haft goda relationer och bra samarbete med Finland för att hitta en bra lösning, säger han.

Sverige erbjuder vård till finländare

Kravet på att hålla sig i karantän under två veckor gäller inte nödvändig personal inom den prehospitala akutsjukvården, räddningsväsendet eller transportpersonal. Finländare som arbetar på den svenska sidan ska leva i karantänsliknande förhållanden.

– Nu ska man verkligen vara på arbetsplatsen eller hemma. Man får inte vara ute i samhället.  Som jag till exempel, jag bor i Haparanda men har arbetet i Torneå. Jag får vara på min arbetsplats men får inte gå runt i Finland och handla eller röra mig i samhället, säger Päivi Koivupalo, koordinator på Nordkalottens gränstjänst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet