Här stoppar en finsk gränskontrollant en yrkeschaufför vid gränsen mellan Haparanda och Torneå. Foto: Linda Jones/SVT

Finsk infektionsläkare vill att pendeltrafiken över gränsen stoppas

Uppdaterad
Publicerad
I finska Lappland misstänker man att coronaviruset har spridits från Sverige till Finland. Därför vill en infektionsläkare på Lappland centralsjukhus stänga all arbetspendling mellan Finland och Sverige, rapporterar svenska Yle.

Enligt tidningen har antalet fall mer än fördubblats under de tre senaste dagarna och alla smittkedjor har inte kunnat spårats.

Marrku Broas, infektionsläkare på Lapplands centralsjukhus, menar att de senaste fallen misstänks knyta an till pendeltrafiken över gränsen till Sverige.

”Smittan kan komma från den svenska sidan”

Han vill nu att gränsen mellan Sverige och Finland ska stängas helt och att ingen ska få arbetspendla mellan länderna. Mellan Finland och Estland är helt gränsen stängd och arbetspendling har förbjudits.

– Smittorna kan komma från den svenska sidan och leda till fler fall på den finska sidan och öka epidemirisken. Och vice versa, visserligen, säger Marcus Broas, infektionsläkare till Yle.

Inrikesministern i Finland, Maria Ohisalo (Gröna) säger till Yle att kontakten till Sverige är aktiv och att man därför vill att den nödvändiga trafiken ska fortsätta. Till Estland är arbetspendlingen inte lika aktiv.

Tio procent av kommunens anställda

Om gränsen skulle stängas helt innebär det stor påverkan för Haparanda kommun, säger Sven Thornberg (C), kommunalråd i Haparanda.

– Om man bara räknar till kommunen, och inte de privata aktörerna, så har vi 125 anställda som bor på finska sidan. Det är drygt tio procent av vår personal.

Enligt Sven Thornberg har kommunen gjort en inventering för att hitta människor med bakgrund inom vård och omsorg, man har också frågat medborgarna om de har någon slags vårdutbildning.

Riskerar att bli av med personal

Men den största oron för Haparanda kommun handlar om beredskapslagen i Finland som gör att Finland kan komma att behöva alla finska medborgare med viss typ av utbildningar, som sjuksköterskor och lärare, vid en krissituation. Detta skulle alltså betyda att Haparanda, oavsett öppen eller stängd gräns, blir av med sin personal.

– Det är klart vi förbereder oss för detta och har gjort upp planer, säger Sven Thornberg (C), kommunalråd i Haparanda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet