När kylan är som strängast, andas genom näsan. Foto: TT

Finska rådet i kylan: ”Andas genom näsan”

Uppdaterad
Publicerad

När kylan är som strängast är det viktigare än någonsin att utnyttja kroppens egna sätt att hålla värmen. Problem som uppstår i luftvägarna vid kyla kan undvikas, om man andas genom näsan.

Under onsdagen uppmättes millenniets hittills lägsta temperatur, minus 42,9 grader i Naimakka i nordligaste Lappland. Under torsdagen väntas temperaturer på ned mot minus 40 på flera platser i inre Lappland. Nu rapporterar SVT:s meteorologer att det kommer att bli kallt även vid kusten, nedemot 30 minusgrader.

Håll munnnen stängd

Människor som lider av astma eller andra sjukdomar i andningsvägarna kan få problem i kölden. På Centralsjukhuset i Egentliga Tavastland uppmanar överläkaren på lungavdelningen, Tuomas Rosberg, folk att andas via näsan och hålla munnen stängd.

– Näsans uppgift är att värma upp inandningsluften och därmed skydda andningsvägarna, säger Rosberg till Yle.

Det gäller också att klä sig vettigt i sträng kyla, säger Rosberg. Inget hindrar att du rör dig ute om du är varmt klädd, säger han.

Tycker ni att det är kallt nu? Under torsdagskvällen och natten väntas temperaturerna sjunka ytterligare, så det finns chans, eller risk, för nytt köldrekord.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Extremkylan 2016

Mer i ämnet