Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör fisketillsyningsman John Malmström berätta om fiskefusket vid Lanioälven i Jårkastaka. Fyra fiskare är nu polisanmälda. Foto: Amanda Liikamaa/SVT arkiv

Nu tas krafttag mot fiskefusket i Norrbotten – fyra polisanmälda

Uppdaterad
Publicerad

Fyra fiskare har blivit polisanmälda efter att inte ha följt fiskereglerna i Jårkastaka – men det är inte första gången Länstyrelsen Norrbotten stöter på problem i området.

– Det får vara slut med att det tjuvfiskas, säger fisketillsyningsman John Malmström.

Det råder högsäsong för fiske i Norrbotten. I samband med detta är länsstyrelsen i Norrbotten ute på fisketillsyn längs länets älvar där det råder ett stort intresse för främst laxfiske.

Hittills i sommar har länsstyrelsen, tillsammans med sina finska kollegor som de har ett tätt samarbete med, hunnit med cirka 600 kontroller. Överlag sköter sig de flesta – men det finns områden där det inte fungerar.

Fiskare följde inte regler

Ett ställe som visade sig ha stora brister i efterlevnad av fiskeregler vid Lanioälven i Jårkastaka. Totalt kontrollerades 14 personer vid platsen och endast tre var helt utan anmärkning.

– Om vi säger att det är 10-tal personer på 600 hittills och sedan hade vi nästan lika många i Jårkastaka på en dag, det ger en viss bild över hur läget är där uppe, säger fisketillsyningsman John Malmström.

Det saknades fiskekort, laxplomber och det fiskades med ej tillåtna redskap. Dessutom fanns en hel del kvarlämnat skräp och en osläckt eld i ett skogsparti.

Fyra personer polisanmälda

Det råder totalförbud mot fiske från bron i området, men där hittade länsstyrelsen förankrade spön som var i aktivt fiske. De beslagtog fyra paravaner, alltså förbjudna redskap och fiskemetoder, samt ett antal fiskespön.

Efter överträdelsen har fyra personer blivit polisanmälda.

Det får vara slut med att det tjuvfiskas och att man skyller på varandra. Det är upp till var och en att vi får ett slut på det här, säger Malmström.

I videon hör honom berätta om fiskesituationen i Jårkastaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.