Pimpelfiske i fjällen kräver fiskekort, men det är inte alla som följer reglerna. Foto: SVT

Fisketillsyn i fjällen – över hälften fiskade olagligt

Uppdaterad
Publicerad

I helgen var länsstyrelsens fisketillsynsmän ute i Norrbottens fjällkommuner. De kontrollerade 42 personer som pimpelfiskade på olika sjöar – och det visade sig att över hälften saknade fiskekort.

Kontrollerna skedde på sjöar i fjällområdet väster om Kiruna. På sjöarna Rautasjaure och Koulasjaure saknade 23 av de 30 personer som kontrollerades fiskekort.

– Vi har aldrig sett något liknade. Sommartid är det mycket sällan vi träffar på någon utan fiskekort överhuvudtaget och även om det händer oftare under vinterfisket så brukar det ändå bara handla om enstaka personer vid varje tillsynstillfälle, säger Dan Blomkvist på länsstyrelsen i Norrbottens län i ett pressmeddelande.

Leder ofta till fällande dom

Enligt länsstyrelsen är fiske utan fiskekort ett brott som ofta leder till fällande dom i tingsrätten. Orsaken till detta är att bevisläget ofta är bra och tydligt, och att det jämfört med andra delar av fiskelagstiftningen inte finns utrymme för olika tolkningar av situationen.

Påföljden är vanligtvis dagsböter och dessutom kan redskap som pimpelspön, isborrar och annat som använts bli beslagtagna.

”Man får räkna med att bli polisanmäld”

Den här gången valde länsstyrelsen att gå mjukare fram. De personer som saknade fiskekort fick lämna namn och kontaktuppgifter för att ges möjlighet att lösa fiskekort i efterhand, och meddela när man gjort det. Tillsynen gav resultat – redan under söndagen löste de flesta fiskekort och under veckan som gått har i princip samtliga löst kort.

– Det finns en praktisk dimension i detta. Det tar tid att göra beslag och underlag för polisanmälan. Denna gång valde man att hantera situationen på detta sätt eftersom man prioriterade att hinna med att kontrollera fler personer och ett större område. I normalfallet får man däremot räkna med att bli polisanmäld om man fiskar utan fiskekort, säger Dan Blomkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.