Foto: TT/Fjällsäkerhetsrådet: Pelle Andersson

Fjällen lockar allt fler utländska besökare

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler utländska turister besöker de svenska fjällen, enligt en enkätundersökning från Fjällsäkerhetsrådet. Nederländska besökare ökar mest.

Fler än 150 000 utländska besökare väntas komma till fjällen i sommar, enligt Fjällsäkerhetsrådets enkätundersökning. Vildmarksupplevelsen är det främsta skälet till att man söker sig hit.

–Den vildmark svenska fjällen erbjuder är unik och det är glädjande att allt fler utländska besökare upptäcker det. Samtidigt ställer det krav på bra och anpassad information, för att göra deras vistelse så trygg som möjligt, säger Per-Olov Wikberg, nationell samordnare på Fjällsäkerhetsrådet vid Naturvårdsverket.

Undersökningen genomfördes i början av sommaren och de svarande är destinationer som Åre, Sälen och STF.s fjällstationer från söder till norr. I undersökningen framkommer att den nationalitet som ökar mest är nederländare.

Välutrustade men oförbredda

–De internationella besökarna är ofta välutrustade men samtidigt oförberedda på de snabba väderomslagen i fjällen. Många överskattar också sin förmåga att navigera i den ibland komplicerade fjällterrängen, säger Per-Olov Wikberg.

För att nå de utländska fjällbesökarna har man bland annat lagt ut säkerhetsinformation på engelska på fjallsäkerhetsradet.se.

Samma information finns också på fjällstationerna. I fjällens övernattningsstugor finns också säkerhetsinformation på både svenska och engelska och en färdmeddelandebok.

–Polisens fjällräddning får varje år ett antal larm via andra länders räddningstjänster beroende på att utländska besökare inte alltid vet hur de ska kontakta fjällräddningen. Genom att som vandrare bidra med information i färdmeddelandeboken om tidpunkt när man passerar vindskydd och fjällstationer och planerad färdväg underlättar man för Fjällräddningen om de behöver rycka ut, säger Per-Olov Wikberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.