Andreas Fredriksson, flygplatschef i Kiruna. Foto: SVT

Fjärrstyrning ska lösa bemanningsproblemen

Publicerad

Någon gång under 2020 ska flytrafiken börja fjärrstyras från Arlanda. Det innebär att arbetstillfällen försvinner från Kiruna samtidigt som ambulansflyget garanteras alltid kommer att kunna lyfta från flygplatsen.

Det har varit vissa fördröjningar för fjärrstyrningen, bland annat på grund av försenade bygglov för de kameror som ska monteras upp i Kiruna som ska bli flygledarna på Arlandas ögon i Kiruna.

Nu har ett nytt torn kommit på plats och fjärrstyrningen ska införas någon gång under år 2020. Mer exakt än så har man inte varit vid LFV som ansvarar för flygledningen på Swedavias statliga flygplatser.

– Vi vill se till att det inte byggs in några risker i det här systemet och då får det ta den tid det behöver för att det ska bli flygsäkert, säger flygplatschefen Andreas Fredriksson.

”Vi ska bli mer konkurrenskraftiga”

Det nya systemet kommer att lösa bemanningsproblemen i flygledningen, men det är inte det som har varit drivkraften i projektet.

– Det här är ju en innovation som sträcker sig till att vi ska kunna bli mer konkurrenskraftiga som region och som flygplats. Vi ska kunna vara mer kostnadseffektiva och mer konkurrenskraftiga, säger Andreas Fredriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.