”Jag förstår oron och tar den på största allvar”, säger Carl-Henrik Sirkka enhetschef vid ambulansen. Foto: SVT

Fler ambulanser löser inte problemen

Uppdaterad
Publicerad

Ambulansens problem med många utryckningar och bristande resurser är ett problem, medger ambulansens enhetschef i Luleå. Samtidigt menar han att den inte bara räcker med ytterligare en ambulans för att minska trycket.

– Jag förstår tar oron och tar den på största allvar. Och jag håller med om att det är en ökad belastning och att det måste till en förändring, säger ambulansens enhetschef Carl-Henrik Sirkka.

Ökat tryck

Ambulansen i Luleå har fått nästan en fördubbling av larm mellan åren 2006 och 2019. Detta har skett utan tillskott på fler ambulanser än de tre dagbilar man. Samtidigt har ett annat problem dykt upp som ambulansverksamheterna i hela landet drabbas av. Det är att de måste åka på larm som de egentligen inte ska hantera.

– Vi åker och gör bedömningar som vi inte gjort tidigare. Förväntningarna och kraven på oss ökar. Och då måste vi se hur vi ska hantera flöden men också se hur vi hanterar samarbeten med kommuner, räddningstjänst, polis och medborgare som är beroende av sjukvård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.