Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Göran Nilsson, president för Lions i Luleå, berätta hur Lions försöker hjälpa människor som behöver hjälp med tandvårdsräkningen. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Dyr tandvård ökar trycket på hjälporganisationer – Lions i Luleå: ”Vi hjälper till så gott vi kan”

Uppdaterad
Publicerad

Fler söker ekonomiskt stöd hos hjälporganisationer för att ha råd att gå till tandläkaren. Ett besök kan kosta många tusenlappar beroende på vårdbehov. Saknar man stöd från Försäkringskassan eller Socialtjänsten kan tandvården bli en fråga för ideella verksamheter.

– Vi har sett en ökning på förfrågningar för just tandvård de senaste två åren, säger Göran Nilsson, president för Lions i Luleå. 

Folktandvården i Norrbotten för ingen statistik över hur många som avböjer tandvård på grund av ekonomiska skäl eftersom det inte går att avgöra orsaken till avbruten behandling på ett säkert sätt.

Saknas medel för att hjälpa

SVT har pratat med olika stöd-verksamheter som uppger att det förekommer förfrågningar om hjälp med tandläkarräkningar men att det vanligen saknas medel för så stora utgifter. 

Tandvården i Norrbotten

– Vi har jättemånga som vill ha hjälp med den biten men vi har ju inte möjlighet att betala så stora summor, säger Sandra Nordin grundare av Helping hands Norrbotten.

Kyrkan hänvisar vidare

På Svenska kyrkan i Luleå hör det inte till vanligheten men även de har liknande erfarenhet:  

– Sådana förfrågningar har förekommit men det är inte vanligt. Ofta är det ganska stora summor det rör sig om och då har inte vi möjlighet att gå in. Vi hänvisar dem till kontakt med socialtjänsten i de lägena, säger Anders Hedberg, diakon, Nederluleå församling. 

I klippet berättar Göran Nilsson om organisationen Lions erfarenhet kring ekonomiskt stöd för tandvård. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tandvården i Norrbotten

Mer i ämnet