De sista åren har allt fler västmanlänningar blivit av med körkortet. Foto: Karl David Englund

Fler personer fick sina körkort återkallade i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Körkortsåterkallelserna i Norrbotten ökade rejält mellan 2018 till 2019. Några av de vanligaste brotten var rattfylla och fortkörning.

Mellan 2018 till 2019 ökade antalet återkallade körkort med över tolv procent i Norrbotten. Ökningen var näst högst i landet. Endast Uppsala hade en högre procentuell ökning med 15 procent.

Fler jobbar med trafikrelaterade brott

Gruppchefen på trafikpolisen i Norrbotten säger att det är svårt att veta exakt vad detta beror på, men att en anledning kan vara polisens resurser.

– En förklaring kan vara att vi har mer personal som jobbar med trafikrelaterade brott, säger Mattias Martinsson, gruppchef på trafikpolisen.

I nuläget har man, utöver lokalpoliserna, sex trafikpoliser i yttre tjänst samt tre bilinspektörer.

Vanliga orsaker till förlorat körkort

De vanligaste skälen till körkortsåterkallelser i Norrbotten har varit rattfylleri, drograttfylleri, fortkörningar och medicinska skäl.

– Det betyder att man av olika anledningar är betrodd att köra bil. Det är vården som anmäler det till Transportstyrelsen.

Enligt Martinsson märker man också av en stor ökning av rattfylleri. År 2018 var det 162 personer som förlorade körkortet på grund av rattfylla, förra året 201 stycken.

– Det är skrämmande att rattfylleri har ökat mycket, säger Mattias Martinsson, gruppchef på trafikpolisen i Norrbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.