Fler förtidsröstar

Uppdaterad
Publicerad

Förtidsröstandet i EU-valet är högre än vid tidigare val och statsvetaren Annica Sandström tror att fler än vid tidigare val kommer att rösta i valet.

-Jag tycker att det varit ett ganska intensivt  EU-val jämfört med tidigare val. Partierna är mer aktiva samtidigt som det är en större EU-diskussion i media, säger statsvetaren Annica Sandström.

Hon tror också att det kommer att bli ett högre deltagande än tidigare i valet. Något som också gjorda SIFO-undersökningar visar.

Förtidsröstandet i EU-valet är högre än vid tidigare val eller är det bara så att väljarna numera inte väntar till valdagen för att lämna sin röst.

-Jag har inte röstat ännu men det är en skyldighet som medborgare att rösta, säger Michael Ljungström

Luleå.

-Jag har inte röstat ännu men jag skall rösta på söndag – man skall rösta och göra sin röst hörd, säger Inger Lindgren

Luleå.

De stora partierna, alltså moderaterna och socialdemokraterna har velat framhålla att årets val står mellan höger och vänster. Och kanske har det fungerat på soffliggarna

-De stora partierna gör rätt i att säga så för det är ett sätt att mobilisera väljarna och lyfta fram kärnfrågorna och tittar man på debatten mellan Reinfeldt och Löfven så lyfte de klassiska vänster-höger frågor, säger Sandström.

Enligt Annica Sandström röstar svenska folket ofta lite annorlunda i EU-valet jämfört med riksdagsvalet och det gör att småpartier har haft lättare att komma in i EU-parlamentet.

Hon tror dock inte att det kommer in några nya partier i det här valet.

-Det man kan se är att Centern riskerar att åka ut och att Sverigedemokraterna kommer in, däremot tror hon inte att FI kommer in.

-Små partier är ju duktiga i slutspurten, så möjligtvis.

Sent på söndagskväll, ja då vet vi hur det gick i EU-valet när 500 miljoner européer har haft chansen att välja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-val 2014 i Norrbotten

Mer i ämnet