Fler har sett valen

Uppdaterad
Publicerad

I går träffade Nordnytt en man som sade sig ha sett en livs levande val invid Bergnäsbron. Nu har tittare hört av sig och berättat att de också sett den vilsna valen simma runt i Luleås skärgård.

– Först kom det massor av vågor. Det var svallvågor som av en riktigt stor båt, men det kom ingen båt. Sedan såg vi en stor svart rygg komma upp ur vattnet. Och vi stod ju bara där och stirrade, säger Emelie Törnkvist.

Hon stod tillsammans med föräldrar och stuggrannar vid stugan på Vargön när valen dök upp för första gången. Sedan dess har de sett valen flera gånger till under sommaren, senast för bara några veckor sedan.

– Framför allt har vi sett svallvågorna, när den simmat runt. Men den har kommit upp några gånger också.

– Vi har inte vågat ringa någon och berätta, då blir man väl inspärrad, säger hon och skrattar. Men efter Nordnytts inslag bestämde hon sig för att höra av sig.

Det finns ännu inga bilder på valen som förirrat sig så ovanligt långt norrut, men utifrån beskrivningarna från ögonvittnen så tror experter att det kan röra sig om en knölval.

Enligt Havs- och vattenmyndigheten händer det någon gång om året att knölvalar simmar vilse och hamnar i Östersjön, men de kommer nästan aldrig så här långt norrut. Senast en knölval sågs i Luleå skärgård var 2006, och innan dess har ingen val setts sedan sjuttiotalet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.