Sju nya vårdplatser öppnas i anslutning till akut omhändertagande på Sunderby sjukhus. Foto: Region Norrbotten

Fler vårdplatser öppnas på Sunderby sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Akut omhändertagande på Sunderby sjukhus kommer att öppna sju nya slutenvårdsplatser – bara dagar efter att de stängt den kirurgiska akutvårdsavdelningen.

Bakgrunden till platserna är att patienter blir kvar på akutmottagningen för länge. Tanken är att de ska användas av kirurgiska patienter som beräknas behöva sjukhusvård i upp till 72 timmar.

– Med de nya platserna ökar patientsäkerheten samtidigt som arbetsmiljön blir bättre, säger Mattias Josefsson, verksamhetschef för akutmottagningarna i Norrbotten.

Vårdkrisen i Norrbotten

Öppen en begränsad tid

Den nya avdelningen, som öppnar på måndag, kommer att vara öppen en begränsad tid.

– Vi tror att situationen med få lediga vårdplatser på sjukhuset i övrigt kommer att förbättras i oktober. Då ska de sju platser vi öppnar nu förhoppningsvis inte behövas längre, säger Josefsson.

Det var under torsdagen som den kirurgiska akutvårdsavdelningen, KAVA, tömdes på patienter. Detta för att avdelningen till stor del var bemannad av hyrpersonal som lett till mångmiljonkostnader varje månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Norrbotten

Mer i ämnet