Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Katarina Johansson om läget och väntetiderna på akuten på Sunderby sjukhus. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Fler vårdplatser på Sunderbyn – men hårt tryck på akuten

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett högt inflöde av patienter på akuten ökade man i går vårdplatserna. Men den förhöjda beredskapen är inte avblåst för det.

– Vi behöver fler vårdplatser öppna under nyårshelgen, säger regionens sjukvårdsledare Katarina Johansson.

Enligt uppgifter till SVT har patienter fått vänta upp till 13 timmar. I går sattes stabsläget in, vilket i praktiken innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget.

– Vi har mer kontroll, vi följer och förbereder för vad som kan hända i olika scenarion. Det gör att vi har en kortare startsträckan om det skulle inträffa något oväntat, säger Johansson.

Samma situation ifjol

Under samma period förra året sattes sjukhuset i stabsläge, också då på grund av högt inflöde och vårdplatsbrist.

– Det är välkänt att det är lite för få vårdplatser öppna så vi jobbar hela tiden med den frågan. Just nu är det lite mer patienter än det brukar vara, säger Johansson.

Fortsatt stabsläge

Region Norrbotten meddelar under torsdagseftermiddagen att även om patientrycket har lättat något kommer stabsläget att bli kvar fram till åtminstone 2 januari.

I klippet hör du mer om läget och väntetiderna på akuten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.