Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var den 17 december som malmtåget spårade ur – se förödelsen efter olyckan. Foto: Trafikverket

Flera månaders stopp för persontrafiken på Malmbanan

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer att dröja flera månader innan persontrafiken kan komma i gång efter urspårningen på Malmbanan i Vassijaure.

– Hur många månader som persontrafiken kommer att stå still är omöjligt att ge besked om just nu, säger Peter Jonsson, pressansvarig vid Trafikverket.

I morgon, tisdag, kan godstrafiken åter trafikera Malmbanan men värre är det alltså för persontrafiken.

– Anledningen till att persontrafiken stoppas är helt och hållet ett säkerhetsbeslut. Vi kan inte besiktiga tågrälsen enligt de regler som gäller eftersom det är för kallt och för mycket snö, säger Peter Jonsson.

Urspårning på Malmbanan vid Vassijaure

Är det så att malmtågen prioriteras, det kanske bland annat turistnäringen undrar över?

– Nej, enda anledningen är att vi inte vill riskera att tåg blir stillastående. Vi vill inte tvingas till evakueringar där det kan vara långt till närmaste väg.

Hur långt upp kan persontågen gå?

– Till Abisko utan problem, säger Peter Jonsson.

”Inte bra för oss”

Laplands resorts som driver skidanläggningarna i Björkliden och Riksgränsen fick beskedet om persontrafiken under måndagen.

Det var inga välkomna besked.

– Det här är absolut inte bra för oss, men vi vet inte så mycket om det här just nu. Vi ska ta reda på om det är möjligt att sätta in ersättningsbussar, säger Linda Andersson, general manager vid Lapland resorts.

Fullastat malmtåg spårade ur

Det var den 17 december som ett fullastat malmtåg spårade ur och närmare 15 kilometer av Malmbanan skadades. Efter händelsen har det pågått ett två månader långt och komplicerat återställningsarbete och nu kan alltså godstrafiken köra igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Urspårning på Malmbanan vid Vassijaure

Mer i ämnet