I videon ovan kan du höra mer om situationen i Kiruna efter att Kommunal ställt krav på andningsskydd. Foto: SVT/Hans Sternlund

Flera nya skyddsstopp på äldreboenden i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Kommunals krav på säkerhetsklassade andningsskydd kan inte tillgodoses i alla kommuner. I Kiruna har kravet redan lett till flera skyddsstopp på äldreboenden.

I fredags gick fackförbundet Kommunal i Sverige ut och krävde att medlemmar som jobbar med coronasmittade, eller misstänkt smittade brukare, i omsorgen ska ha rätt till säkerhetsklassade andningsskydd. Det räcker alltså inte med de munskydd som tillhandahålls på många håll inom omsorgen.

Utfärdade tre skyddsstopp

På Kommunals kontor i Kiruna började telefonerna gå varma redan på tisdagsmorgonen när personal larmade att de inte hade tillgång till säkerhetsklassad utrustning i sitt arbete med smittade brukare.

Coronaviruset i Norrbotten

Det ledde till att huvudskyddsombudet för boende utfärdade tre skyddsstopp bara på förmiddagen. Alla tre skyddstopp hävdes dock av Arbetsmiljöverket under dagen.

Hör huvudskyddsombudet Åsa Wuopio i videon ovan. Hon visar även hur munskyddet ser ut jämfört med ett andningsskydd.

Detta är skyddsstopp

Om det finns en omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa har du som skyddsombud rätt att avbryta arbetet. Det kallas för skyddsombudsstopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet