En omfattande snussmuggling har avslöjats. Foto: TT

Omfattande snussmuggling – tolv ton har förts över gränsen

Publicerad

Flera personer är misstänkta för att ha smugglat sammanlagt 12 700 kilo snus från Sverige till Finland. Den huvudmisstänkta är bosatt i Haparanda och alla inblandade är misstänkta för grovt skattebedrägeri och smuggling.

Smugglingen har pågått  under åren 2016-2018 och tullen uppskattar den uteblivna punktskatten till 4,6 miljoner euro.

Den finska tullens misstankar riktar sig mot åtta personer varav den huvudmisstänkte är cirka 50-årig finsk medborgare bosatt i Sverige.

Bosatta i Sverige och Finland

Den huvudmisstänkte har haft hjälp  av en yngre person bosatt i Sverige. De övriga misstänkta bor i Finland.

Finska tullverket har under sin förundersökning kommit fram till att det funnits åtminstone tre partiköpare som kunder och även flera andra kunder i Finland. Dessa har själva köpt snus i Sverige och den huvudmisstänkte och medhjälparen har lastat snuset i fordon och transporterat till mottagare i Kemi-Torneå-området.

Nystades upp

Tullen beslagtog i april 2018 en paketbil i Kajanaland med 175 kilo snus som höll på att transporteras till södra Finland. Under Tullens förundersökning har det kommit fram att den huvudmisstänkte från Finland smugglat snus mellan länderna under två års tid tillsammans med två personer. Smugglingen ska ha skett enligt de uppdrag han fått från Finland.

Så ska det ha gått till

Enligt Tullens förundersökning har snus smugglats till mottagare i Finland med flera personbilar i partier på 50 till 100 kilo.

I Finland har snuset sedan flyttats till mottagarnas fordon och därefter har de misstänkta transporterat snus i person- och paketbilar till olika köpare i Finland.

Två personer ska också ha mellanlagrat snus i en container innan det distribuerats. De finländska mottagarna har betalat cirka 100-300 euro kontant per uppdrag till den huvudmisstänkte och hans medhjälpare. Tullens förundersökning är snart klar och går till åtalsprövning under hösten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer