Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fler vargar till Småland? Foto: SVT

Flera vargar i Norrbotten – minst två har setts i närheten av samhällen

Publicerad

Det var för några veckor sen som de första obeservationerna gjordes av renskötare. Lars Olsson som är en av naturbevakarna på Länstyrelsen berättar att de lyckats säkra DNA och att de sedan försökt följa hur vargarna rör sig:
– Det är minst två finska hanvargar i länet, de är genetiskt värdefulla och skulle behöva ta sig till södra Sverige för att hitta en hona, säger Lars Olsson.

Vargarna kallas Abmovaratjvargen och Kåtakläppenvargen, döpta efter första observationsplatserna i trakterna av Moskosel respektive Arvidsjaur, och senast har de setts kring Boden och Piteå.

Länsstyrelsen efterlyser nu allmänhetens hjälp att lokalisera var vargarna befinner sig. Vargspår kan förväxlas med en stor hund, men sättet att röra sig är annorlunda:

– En hund ska lukta på allt möjligt, men ett vilt djur rör sig energisnålt och springer en rakare väg. Sen är det bra att veta att en varg snarare är beige till färgen än grå som många tror, säger Lars Olsson.

Inga färska spår

Eftersom det inte finns några färska spår i dagsläget är det svårt att övervaka hur vargarna rör sig, och det är inte ens säkert att de är kvar i länet:

– Vargar kan röra sig fem mil på en natt utan vidare och de är förhoppningsvis på väg söderut, säger Lars Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer