Foto: SVT

Flest hjärtinfakter i Norrbotten

Publicerad

Forskning visar att hjärtinfarkter är vanligast i Norrbotten.

Antalet hjärtinfarkter fortsätter minska i landet – men samtidigt skiljer sig utvecklingen mellan länen. Och i Norrbotten inträffar betydligt fler hjärtinfarkter. Det skriver Hjärt-Lungfonden.

Under 2015 insjuknade 548 av 100.000 invånare i hjärtinfarkt och 135 av 100.000 avled.

– Vi vet inte helt säkert vad skillnaderna beror på, men en bidragande orsak kan vara socioekonomiska faktorer som utbildningsnivå och att livsstilen ser olika ut beroende på var man bor i landet. För att minska antalet hjärtinfarkter i hela landet är det viktigt att satsa på forskning som tidigt hjälper oss att förutsäga vem som kommer att drabbas, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd.

Vill halvera antalet drabbade

I landet som helhet har antalet hjärtinfarkter minskat och dödligheten halverats de senaste decennierna. Under 2015 drabbades 369 av 100.000 invånare och 88 av 100.000 invånare avled. Anledningen är forskningsframsteg, bättre vård och en hälsosammare livsstil.

Hjärt-Lungfondens mål är att inom tio år hitta ny behandling för att halvera antalet drabbade, öka antalet överlevande och ge fler friska år.

Fakta om hjärtinfarkt:

Visa

* Hjärtinfarkt uppstår när en blodpropp bildas i hjärtats kranskärl.
* I Sverige drabbades 26.600 personer av hjärtinfarkt under 2015.
* Tack vare forskningen har antalet dödsfall i hjärtinfarkt minskat med över 40 procent på tio år.
* Hjärt-Lungfondens mål är att halvera antal drabbade av hjärtinfarkt inom tio år.

Källa: Hjärt-Lungfonden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer