Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon berättar Hillevi Busch vid Folkhälsomyndigheten om mäns psykiska ohälsa. Foto: SVT

Flest män som tar sitt liv i Norrbotten: ”Kan vara tillgången till vapen”

Publicerad

Andelen som begår självmord i Norrbotten är högre jämfört med övriga landet. Fler kvinnor än män uppger psykisk ohälsa, men det är framför allt männen som tar sina liv, enligt Hillevi Busch vid Folkhälsomyndigheten. 

– En förklaring kan vara tillgången till vapen, säger hon. 

Det är fortfarande flest män som dör till följd av självmord i Norrbotten. Enligt Hillevi Busch vid Folkhälsomyndigheten har män svårare att erkänna att de lider av psykisk ohälsa. 

– När vi pratade med folk i Norrbotten var det många som sa att deras män aldrig skulle sjukskriva sig för psykisk ohälsa utan istället väljer man att säga att man har ont i ryggen, säger hon. 

Utåtagerande och dövar med alkohol

Busch säger att kvinnor i högre grad pratar om känslor och mående än män. Att kvinnor är mer uppmärksamma på hur det känns inombords och i större utsträckning söker hjälp. 

– Vi måste bli bättre på att se problemen som män har och uppmuntra dem att söka hjälp. Det är mycket tal om kvinnors ohälsa, men vi kanske glömmer att männens ohälsa inte tar sig samma uttryck, säger Hillevi Busch och fortsätter:

– Man kanske blir utåtagerande och dövar sin psykiska smärta genom att dricka alkohol.

I videon berättar Hillevi Busch mer om männens psykiska ohälsa. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer