Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till det flygande labbet i Kiruna och lär dig mer om arktiska kalluftsutbrott. Foto: Hans Sternlund/SVT

Forskare i Kiruna kartlägger arktiska utbrott med flygande labb

Uppdaterad
Publicerad

En internationell forskargrupp jobbar just nu i Kiruna med att kartlägga strömmar av kall luft från Arktis. Till sin hjälp har de ett amerikanskt Herculesplan som är ett veritabelt flygande laboratorium.

De så kallade kalluftsutbrotten från Arktis kan ställa till med rejäla oväder med snökaos och elände över norra Europa. Det som händer är att kall luft strömmar ner från Arktis och möter varm luft över öppet vatten.

Detta ger ett energiutbyte som påverkar klimatsystemet på nordliga breddgrader.

Ska ge bättre väderprognoser

Nu jobbar ett 60-tal forskare från flera olika länder på plats i hangaren Arena Arctica på Kiruna flygplats med att kartlägga och lära sig mer om fenomenet.

– Målsättningen är att göra bättre väderprognoser, men också bättre klimatmodeller, säger Michael Tjernström, professor i gränsskiktsmeteorologi vid meteorologiska institutionen på Stockholms universitet.

Luftburet forskningslabb

Hans uppgift i forskargruppen är att vara med och ta fram väderprognoser för att avgöra vilka dagar som man ska flyga.

Herculesplanet gör sina flygningar från Kiruna upp till Arktis. Det är utrustat med instrument för att mäta atmosfären, både där det flyger och på längre avstånd med hjälp av radar och ljusradar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.