Kiruna airport. Foto: SVT

Flygtrafikledning i Kiruna blir fjärrstyrd

Uppdaterad
Publicerad

Luftfartsverket och flygplatsbolaget Swedavia har tecknat ett avtal som innebär att flygtrafikledning på distans kommer etableras vid Kiruna Airport.

Förra året tecknade Luftfartsverket och Swedavia en avsiktsförklaring om att utreda förutsättningarna för flygtrafikledning på distans för några av Swedavias flygplatser.

Avtal klart

Nu har man tecknat ett avtal som innebär att flygtrafikledning på distans kommer etableras vid fyra Swedaviaflygplatser. Aktuella flygplatser är Kiruna Airport, Umeå Airport, Åre Östersund Airport och Malmö Airport.

– Med avtalet mellan LFV och Swedavia tas ett stort steg mot en digitalisering och effektivisering av flygtrafiktjänst i Sverige, säger LFV:s generaldirektör Ann Persson Grivas i ett pressmeddelande.

En gemensam kontrollcentral, RTC, för flygtrafikledning på distans för de fyra flygplatserna kommer att ligga vid Stockholm Arlanda Airport i anslutning till LFV:s övriga verksamheter.

  • Luftfartsverket var tillsammans med Saab först i världen med flygtrafikledning på distans
  • Örnsköldsvik Airport flygtrafikleds på distans sedan 21 april 2015
  • Sundsvall Timrå Airport och Linköping City Airport nästa flygplatser för RTS
  • Drygt 4 000 besökare från hela världen i RTC Sundsvall
  • Luftfartsverket och Saab har mottagit flera priser för det innovativa arbetet med flygtrafikledning på distans

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kiruna flygplats kan bli fjärrstyrd

Mer i ämnet