Flyttad tågstation lurar turister

Uppdaterad
Publicerad

Att järnvägsstationen i Kiruna är flyttad är kanske bekant för en del, men absolut inte för alla turister som kommer till staden med tåg.

– Vi har precis anlänt med tåget. Vi visste inte att järnvägsstationen var flyttad så just nu är det lite förvirrande, vi vet inte vad vi ska göra. Det säger Peter Cooke från Nya Zeeland.

Ja precis som familjen Cooke är det många som är förvirrade när dom anländer till den nya stationen eftersom många inte har nåtts av information om att de har klivit av 2 kilometer från Kiruna centrum.

-  Vi har planerat resan via internet men har inte fått någon information om att järnvägsstationen är flyttad och att det blir längre att promenera in till Kiruna.

Ingen information

– Vi vet inte, varför vi inte får ut informationen på tågen men vi ligger på både SJ och Norrtåg för att få ut informationen om stationsflytten säger Kristina Zakrisson (S) kommunalråd i Kiruna.

Taxi bilarna kör i skytteltrafik,  men de som inte har förbeställt får vänta länge på en bil. Det finns en buss som går till busstationen men tidtabellen är endast på svenska.

Eftersom turisterna tror att de har kommit till den gamla järnvägsstationen som låg centralt i Kiruna, så tvekar de att kliva på en buss som går till busstationen.

– Vi kommer att sätta en kompletterande skylt om att det avgår en buss vid ankomst och avgång av tågen på engelska säger Björn Töyrä projektchef Trafikverket.

Karta visar fel

Det finns även en karta som visar en gångväg till centrum men kartan visar fel. Den som följer kartan hamnar på en oplogad gångväg istället.

– Ja det är väldigt olyckligt det är Trafikverket  som har ritat ut den närmaste vägen som går bitvis på privat mark säger Kristina Zakrisson (S) kommunalråd i Kiruna.

Eftersom kartan visar vägen till en oplogad privatväg är det många som tvekar och börjar gå efter E 10:an istället, en väg som saknar trottoarer och gatubelysning.

– Det här fick vi tidigt höra talas om och promenerande efter E 10:an förekommer fortfarande. Så får det inte vara, det måste åtgärdas snabbt, säger chefen på turistbyrån Åsa Redin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.