Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Familjerna Inavolu och Pampana flyttade till Boden i våras. Hör vad de tycker om sitt nya hem. Foto: Emma Vallin/SVT

Flyttade från Indien för jobb på stålverk i Boden: ”Älskar klimatet”

Uppdaterad
Publicerad

Bharat och Krishnama fick jobberbjudande på H2 Green Steel och tog med sig sina familjer till Boden. Nu är båda familjerna bosatta i kommunen.

– Jag älskar snön, säger Sailaja Pampana.

Bharat och Krishnama har jobbat tillsammans i stålindustrin under 15 år i olika delar av världen. När det tackade ja till jobb på Green Steel i Boden fick de frågan om de inte ville ta med sina familjer också, något som inte har hänt tidigare på andra arbetsplatser. Nu är båda familjerna bosatta i Boden.

Från 40 grader varmt till 20 grader kallt

Det bästa men också det största kontrasterna mellan Boden och Indien är klimatet.

Industriboomen i norr

– När vi kom fram var det minus 20 grader i Boden och hemma var det plus 40, så det var en temperaturskillnad på 60 grader, säger Bharat Pampana.

Första eleverna på International School of Boden

Barnen är de första barnen som är elever på den nya skolan International School of Boden. Det är en skola som har startat för att kunna ta emot barn från internationella familjer som har flyttat till Boden under en begränsad tid.

– Jag gillar verkligen skolan här. Jag har precis gått ut fjärde klass och ska börja femte klass efter sommaren. Men nu har jag sommarlov så jag ska upptäcka alla fina platser i Sverige, säger Anirvesh Raju.

Starta en Indisk restaurang

Naveena och Sailaja vill också börja jobba och en plan de har är att starta en indisk restaurang nästa sommar i Boden.

– Vi vet att många personer runt om i världen gillar indisk mat och indiska kryddor, så vi vill ge Boden en restaurang som gör 100 procent indisk mat, säger Naveena Inavolu.

I klippet ovanför kan du höra mer om hur det var att flytta till Boden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet