Flyttbara lägenheter – en lösning för glesbygden

Publicerad

Det är bostadsbrist i många byar. I Bodens kommun försöker man lösa det genom att titta på om flyttbara hyreslägenheter kan vara ett alternativ.

Bankerna säger nej till i stort sett alla former av bostadsbyggande i glesbygd. De anser att risken är för stor för att de inte ska få tillbaka pengarna de lånar ut.

Samtidigt finns det en bostadsbrist i byarna som hindrar inflyttning av nya människor. Och utan inflyttning stänger snart skolan, affären och till sist dör byn.

Hemvändare vill till byarna

I Bodens kommun har man därför satsat flera hundra tusen kronor på att utreda möjligheten att bygga flyttbara hyreslägenheter i byarna.

– Det är ju inte till stadskärnan hemvändarna vill flytta utan det är ut i byarna. Och där har vi inga bostäder än så länge, säger Leif Engström som är landsbygdsstrateg på Bodens kommun.

För att undersöka hur intresset ser ut har omkring 100 personer i Undbyn, Harads och Gunnarsbyn intervjuats. Och mycket handlar om rimliga priser. Modulerna som kommunen just nu tittar på skulle komma att kosta mellan 5000-6000 kronor permånad att hyra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.