Fokus på samtidskonst

Uppdaterad
Publicerad

Vad är samtidskonst, vilka uttryck tar den sig och hur ska jag som publik förhålla mig till den?

Ja, det är några av de frågor som ställs i workshops, seminarier och samtal som pågår i veckan på Havremagasinet i Boden.

Det är Janusz Byszewski och Maria Parczewska, konstnärer och pedagoger vid Laboratory of Creative Education, Centre for Contemporary Art i Warsawa som håller veckans workshops. Och det ska också bli samtal och seminarier i ämnet på Havremagasinet. Anledningen är det extra fokus på samtidskonst som man sätter i höst med två stora utställningar, X-Border på Luleå Konsthall och Elemental på Havremagasinet.

Man vill lyfta upp och dyka ned i genren. Och Norrbotten har, om än en kort så intressant, historia vad gäller samtidskonsten. Bland annat finns det exempel av den i Bodenkonstnärernas arbete.

Nordnytt pratade med Ingela Ögren Weinmar, konstpedagog och utbildningsansvarig på Havremagasinet. En intervju med henne och några av de medverkande på dagens workshop kan ni se ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konst i Norrbotten

Mer i ämnet