Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häng med Helge Lindahl på en biltur i byn och hör varför 101-åringen tror att just han blivit så gammal. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Följ med 101-årige Helge på en guidad biltur i Mellanström

Uppdaterad
Publicerad

Helge Lindahl från Mellanström tog körkort för mer än 60 år sedan. När SVT träffar honom bjuder 101-åringen på en guidad biltur genom hembyn.

– Jag har körkort så visst kör jag bil, säger han.

Siffror från Statistiska centralbyrån visar att få norrbottningar blir över 100 år.

Men Helge Lindahl som föddes i februari 1922, bor i dag kvar på släktgården i Mellanström i Arjeplogs kommun. Där försöker han hålla sig i form bland annat genom att klyva ved. 

– Man kan inte bara sitta stilla. Det är viktigt att man rör på sig, säger 101-åringen. 

Hundratals pokaler i prisskåpet

Helge Lindahl har levt i över ett sekel och de hundra åren har präglats av en aktiv livsstil. Redan när han var 13 år började han jobba i timmerskogen och om kvällarna tränade han skidåkning.

– I mitt prisskåp har jag flera hundra pokaler och medaljer. För inte så länge sedan tog jag fyra guld i veteran-VM, berättar Helge Lindahl.

I klippet får du följa med när Helge guidar SVT:s reporter genom Mellanström – och hör honom berätta om vikten av att röra på sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.