Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur svårt är det egentligen att träna upp sin hund till en kantarell-letare? Få tips och se hur det går till när Gun Lisadotter tränar hunden Lill-Klas i videon ovan. Foto: Joakim Nordlund

Följ med hunden Lill-Klas på kantarelljakt i Luleå: ”Tog en vecka att lära honom”

Uppdaterad
Publicerad

Han är inte ens ett år gammal – men har redan näsa för läckerheter. Möt den lille bichon havanais-hanen Lill-Klas som lärde sig hitta kantareller på bara sju dagar.

– Han älskar det, säger hans matte Gun Lisadotter.

Lill-Klas är bara åtta månader gammal och under augusti månad har Gun Lisadotter i Luleå tränat upp den lille bichon havanais-hanen för att hitta det ”gula guldet”.

– Det tog bara en vecka att lära honom. Vi började den tionde augusti och han blev klar den tjugofemte. Så nu sittmarkerar han när han hittar kantareller, säger Gun Lisadotter.

”Lättast av de hundar jag tränat”

Och Lill-Klas verkar inte ha något emot sitt nya uppdrag som kantarelljägare. Nyfiken nosar han runt och verkar nyfiken på det mesta som finns i skogarna kring Ormberget i Luleå.

Den här dagen har matte planterat tre stycken köpta kantareller i en fin liten dunge. Hon kopplar lös honom med uppmaningen ”sök kantarell”. Rätt snart hittar han den första och visar sedan matte med sitt kroppsspråk när han har hittat rätt.

– Bra Klas, säger hon och ger honom lite hundgodis som belöning.

Möt Lill-Klas och Gun i videon ovan – och få tips på hur din hund kan bli en riktig kantarelljägare!

Det är inte bara kantareller som luktar gott, enligt Lill-Klas. Foto: Joakim Nordlund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.