Följ med in i Bodens mest halloweenpimpade hus

Uppdaterad
Publicerad

Torsdag kväll infaller ”alla döda själars afton”, en högtid som också kallas halloween. I Boden finns en fembarnsfamilj som tagit firandet till helt nya höjder.

Det var när dottern Isolde Öhrvall var i sexårsåldern som intresset för halloween tog fart i familjen.

– Då bodde vi i en trerumslägenhet och hade bjudit in 16 utklädda barn med svärd och sådant på en tre timmar lång halloweenfest. Jag minns att jag bara tänkte ”Åh herregud kan de här timmarna bara ta slut för snart hugger de väl ihjäl varandra med leksakstillhyggena”. De var ju lite mindre då så det var ju ganska livat, säger mamma Angelica Öhrvall.

Barnen som haft halloweenparty i skräckhuset. Rasmus Öhrvall, Ida Pieti, Tiger och Isolde Öhrvall, Tuva Lundmark, Nella Olsson och Haley Göransson Öhrvall. Foto: Privat

Skrämdes

Men trots den lite vilda starten som mamma Angelica Öhrvall fick som halloweenvärd så fick dotterns intresse fortsätta uvecklas. I år är det fjärde gången familjen står för hallowenparty.

Och en av punkterna i årets firande som blev mycket uppskattat var när de äldre barnen fick som uppgift att skrämma de mindre under skattjakten som hölls utomhus.

Utökad repertoar

– Vi har väl utökat repertoaren för varje år och nu är  barnen i tioårsåldern så nu är det som roligast. De tycker fortfarande det är kul samtidigt som dom uppskattar det bättre än när de var yngre.

Vad får du ut av det här och hur orkar du slå på så stort?

– Det är jättekul för man har som fått barnasinnet tillbaks själv, så nu vill jag bara passa på tills barnen blir för stora och tröttnar på det här, säger Angelica Öhrvall.

Mest drivande

Är resten i familjen lika entusiastiska över den årliga husförvandlingen då?

– Mest drivande i det här är Isolde själv men till och med lillasyster Haley som snart fyller tre år springer och pussar och berömmer alla prydnadsspöken när de kommer på plats och hon är helt orädd. Men de två äldsta har helt klart vuxit i från det, säger Angelica Öhrvall.

Hur länge kommer ert hus få behålla sin halloweenprägel ?

– Det kommer nog få var så här ungefär två veckor till för vi har barnkalas så jag hinner faktiskt inte städa bort allt innan kalasen är över, säger Angelica Öhrvall.

Vad är halloween?

Halloween infaller 31 oktober. Ordet kommer från det engelska All hallows evening (alla döda själars afton), som kortats till hallowe'en.

Högtiden kommer ursprungligen från Irland och Skottland, och utvandrare tog med den till USA på 1800-talet. Därifrån började den spridas kommersiellt till Sverige på 1990-talet.

Halloween är inte detsamma som den svenska allhelgonahelgen och alla helgons dag, som infaller 1 november, men de kan sägas vara besläktade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.