Överläkare Tobias Bergström visar upp den nya ambulanshelikoptern som nu kan landa på den nya helikopterplattan på Sunderby sjukhus. Foto: Filip Hannu/SVT

Följ med in i nya ambulanshelikoptern – ”en flygande intensivvårdsavdelning”

Uppdaterad
Publicerad

Den nya ambulanshelikoptern i Norrbotten är mindre än föregångaren men det ser överläkare Tobias Bergström som något positivt. Han kommer närmare patienten i vad han kallar ”en flygande intensivvårdsavdelning”.

Ambulanshelikopter är en viktigt verktyg för sjukvården i stora länet Norrbotten med fjäll och stora skogar. Helikoptern är utrustad med respirator, övervakningsutrustning för blodtryck och syremättnad. Den har även avancerade funktioner så som att direkt skicka EKG till sjukhus.

Överläkaren: ”Gör stor skillnad”

Under coronapandemin har ambulanshelikoptern, som är utrustad med en avancerade respirator, kommit till användning när patienter behöver flyttas. Med den nya helikopterplattan vid Sunderby sjukhus sparas nu också 30 minuter per patient från helikopter till akuten.

– Det kan göra jättestor skillnad. Har vi varit ute på en trafikolycka där man är svårt skadad kan den extra halvtimmen eller 20 minuter från plattan till kirurg innebära skillnaden mellan liv och död, säger överläkaren Tobias Bergström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.