Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med Bill Nilsson på en rundtur i det övergivna gruvsamhället Laver utanför Älvsbyn. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Följ med till det övergivna gruvsamhället Laver

Publicerad

För ungefär 75 år sedan övergavs gruvsamhället Laver några mil utanför Älvsbyn. När Boliden nu fått nytt hopp om en ny gruva i Laver söker sig allt fler nyfikna till ruinerna av vad som tidigare varit ett toppmodernt samhälle med 350 invånare mitt ute i skogen.

Mellan 1936 och 1947 byggdes ett samhälle upp i anslutning till koppargruvan i Laver. Samhället var med dåtidens mått mätt toppmodernt med bland annat rinnande vatten, gatulysen, simhall, folkets hus, butiker och skola.

När koppargruvan inte längre var lönsam avvecklades samhället.

Många nyfikna söker sig hit

Älvsbyns förre socialdemokratiska kommunalråd Bill Nilsson har träffat många av de som bodde i samhället och guidar i dag runt nyfikna turister och busslaster med pensionärsföreningar som söker sig till de gamla ruinerna.

– Det är en fascinerande plats. Jag trivs med att gå häromkring och fantisera om allt folk som rörde sig här, säger Bill Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.