Här visar Märtha Greta Guth upp sin alldeles egna potatisodling. Möt henne och några andra damer som alla har varsin kolonilott i Sveriges nordligaste koloniträdgård. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Sveriges nordligaste koloniträdgård finns i Kalix: ”Den betyder allt”

Uppdaterad
Publicerad

Brittmari, Elisabeth och Märta i Kalix har två saker gemensamt – de hyr en bit mark i Sveriges nordligaste koloniträdgård och de älskar att vara där.

När SVT Norrbotten kommer på besök i den punkrande trädgården, som någon lyckats odla vindruvor i, möter vi bland annat Elisabeth Stenbäck som pysslar om sina blommorna och blickar ut över Kalixälven.

– Det är helt fantastiskt. Jag är här varje dag, säger Elisabeth Stenbäck som liksom de flesta kolonilottsägarna i föreningen bor i lägenhet till vardags.

Firar 100 år

I år firar svenska Koloniträdgårdsförbundet 100 år och det var just för att ge trångbodda en möjlighet att komma ut från sina lägenheter och få odla frukt och grönsaker som koloniträdgårdarna skapades en gång i tiden.

Och visst finns det fina odllingar på koloniområdet i Kalix, men de flesta verkar framförallt använda sin lott till för att njuta av sommaren och koppla av.

Följ med in till koloniområdet i Kalix och se hur Sveriges nordligaste koloniträdgård ser ut i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.