”Folk slutar ju att ringa”

Publicerad

Den fasta mobiltelefonin har haft stora problem med täckningen. Men mindre känt är att samtalskostnanderna kan bli väldigt höga.

Vi har tidigare berättat om stora problem med täckningen när den fasta telefonin i glesbygden ersätts med så kallad fast mobiltelefoni.

Men det är inte enbart dålig täckning som drabbar kunderna utan också dyra samtalskostnader. Och Telia medger att man inte informerat kunderna.

När Telia byter till fast mobil telefoni får alla behålla sina gamla telefonnummer, men man får också ett mobilt nummer. Och det är det mobila numret som orsakar problem.

När Sören Huhta i byn Ekfors ringer en bekant så är det hans mobila nummer som mottagaren ser i sin telefon. Och ringer man det mobila numret debiteras mobiltaxa som i regel är mycket dyrare än vanlig samtalstaxa.

– Det blir en ganska våldsam skillnad. Och så blir det en social variant av det här. Folk slutar ju att ringa. Det blir tyst i telefon, säger Sören Huhta.

Att det verkligen är dyrt bekräftas också av kvitton på samtal som Sören Huhta fått.

Ett exempel: Sju samtal i drygt en timme till hans mobila nummer kostade 150 kronor medan närmare två timmars samtal enligt vanlig taxa kostade 18 kronor.

– Bondfångeri måste man ju kalla det. Folk har ju inte en aning om det. Och jag är ju inte ensam. Kring Överkalix och utanför Boden har det här funnits i fem, sex år. Och ingen verkar känna till den här prisskillnaden.

Telia river det gamla telenätet och ersätter det med så kallad fast mobiltelefoni. 50.000 abonnenter i landet kommer att beröras när det här är klart.

Och Telias kommunikationsdirektör Björn Berg medger att bolaget inte skriftligen informerat kunderna att det är dyrare att ringa det mobila numret.

– Vi ska se om vi behöver förtydliga dom kundbrev som går ut till våra kunder så det inte råder något tvivel, säger Björn Berg.

Telia kan inte svara hur länge det dröjer innan problemet är löst. Sören Huhta ger inte mycket för det beskedet.

Han berättar att man även i Finland går över till så kallad fast mobiltelefoni. Men där är det alltid det fasta telefonnummret som dom uppringda ser i sina nummerpresentatörer. Och på det sättet minskas risken för dyra mobilsamtal.

– Kunskapen finns nog även hos Telia i Sverige men man vill inte ta det för man tjänar ju pengar. Money makes the world go round.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer