Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Folkets hus lokaler rivs på grund av stadsflytten i Kiruna. Någon ny är inte klar och i klippet hör du verksamhetschefen Tommy Pettersson om den 120 år gamla föreningens framtid. Foto: Thommy Johansson/SVT

Anrika förening fyller 120 år – men Folkets hus utan lokal efter stadsflytten i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

I dag bedriver Folkets hus verksamhet i en fastighet i centrala Kiruna, men på grund av samhällsomvandlingen ska fastigheten rivas. Den 120 år anrika föreningen har ännu ingen ny lokal att flytta verksamheten till.

– Vi vet faktiskt inte var vi ska ta vägen, säger Tommy Pettersson, verksamhetschef Folkets Hus i Kiruna.

Folkets Hus-föreningen i Kiruna byggde ett eget hus när föreningen startade redan 1901. Men samtidigt som de firar 120-årsjubileum går föreningen en oviss framtid till mötes rent lokalmässigt.

På grund av stadsflytten står Folkets hus utan lokaler när de bommar igen den sista september 2022.

– Vi vet faktiskt inte i dag var vi ska ta vägen, säger Tommy Pettersson.

Vanligt med 300 000 gäster per år

1986 skrevs ett avtal mellan Kiruna kommun och Folkets hus om rätten att nyttja dagens lokaler under 25 år. Den tiden har sedan förlängts under åren.

Men nu har LKAB löst in fastigheten av kommunen och därmed upphör avtalet mellan Folkets hus och Kiruna kommun.

– Vår verksamhet består av allt från bio, kulturevenemang och konferenser. Ett genomsnittligt år, innan pandemin, hade vi 300 000 gäster vilket visar vilken mötesplats Folkets hus kan vara, säger Tommy Pettersson.

Kommunen driver nya anläggningen

Fastigheten ska rivas och en nytt kulturhus har byggts upp i Kirunas nya centrum. Folkets Hus-föreningen flyttar inte in sin verksamhet där, utan ett nybildat kommunalt bolag kommer driva den anläggningen.

Hör i klippet vad verksamhetschefen Tommy Pettersson säger om Folkets hus framtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.