Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Kiruna krafts Conny Furvall förklara varför det är så stora utsläpp av kadmium och kvicksilver i kommunen. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Kommunen straffas för Kirunabornas sopslarv – släpps ut mängder kvicksilver

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunala bolaget Kiruna kraft får böta 75 000 kronor. Företaget har släppt ut sju gånger mer kvicksilver och kadmium än vad miljötillståndet tillåter. De säger själv att det är Kirunabornas slarviga sopsortering som ligger bakom de höga utsläppen.

Det är åklagarmyndighetens ”Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål” som dömer det kommunala bolaget för otillåten miljöverksamhet.

Oaktsamheten har bestått av att ansvarig personal inte sett till  att det funnits tillräckliga rutiner för underhåll och för att säkerställa kvaliteten på avfallet som förbränns.

– Kadmium och kvicksilver är ingenting som bildas här på värmeverket. Det kommer med avfallet från hushållssopor, återvinningen och verksamhetsavfall. Det är dålig sopsortering som är boven i dramat, säger Conny Furvall, avdelningschef på Kiruna kraft.

Därför renas inte gifterna

Den nuvarande reningsprocessen har inte mäktat med mängden tungmetaller och gifter som släppts ut.

– I slutändan rinner vattnet till Torneälven så det är viktigt att alla sorterar avfallet rätt. Släng inte batterier och elektronik på fel sätt, säger Conny Furvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.