Grod- och kräldjursexperten Danne Andersson vill inte avslöja platsen när SVT:s reporter följer med på ormskådning. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Ormälskare möter SVT på hemlig plats – ”Många slår ihjäl huggorm i Norrbotten”

Uppdaterad
Publicerad

Danne Andersson från Unbyn i Boden har en lite annorlunda hobby – nämligen grod- och kräldjur. SVT:s reporter Beatrice Karlsson hänger med på en av hans sedvanliga ormskådningar men platsen hålls hemlig.

– Jag är rädd om det här stället. Många springer omkring och slår ihjäl huggormar, säger han.

I Sverige finns  tre arter av orm – huggorm, hasselsnok och snok –  och samtliga är fridlysta. 

I Norrbotten lever endast huggormen och den är giftig. En som inte räds ormar är grod- och kräldjursexperten Danne Andersson.

– Jag tror jag var 13 år när jag skaffade min första orm och efter det så spårade det ur mer och mer.  Som mest har jag haft ett hundratal ormar, säger han.

Föredrar ormar före blommor

I dag har Danne Andersson endast tio sandboaormar och en palmhuggorm.

– Jag har trappat ner ordentligt för det blev lite mycket ett tag med alla ormar, säger han men poängterar att intresset är lika stort även om antalet blivit färre:

– Jag är ute mer i skogen och ormskådar. Vissa tycker att det är mysigt med blommor – och jag med ormar.

I klippet ser du vår reporter rapportera från den hemliga platsen med en slingrande huggorm i handen!

SVT Norrbottens reporter Beatrice Karlsson. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.