Förädlades järn i länet för 2000 år sedan

Publicerad

Redan för över två tusen år sen förädlades det järn i länet. Det tror arkeologer vid Norrbottens museum och forskare vid LTU. Och det efter forskning kring slaggfynd som man presenterade på Vetenskapens hus i Luleå i dag.

Norrbottens museum har tillsammans med Luleå Tekniska Universitet (LTU) fått närmare fem och en halv miljon för samarbetsprojektet ”Järn i norr” för de unika fynden av järnhanteringsrester.

– Det finns fynd i hela Norrbotten. Nu senast har vi låtit analysera ett material som kommer utanför Kiruna. Materialet fångade mitt intresse. Det består av slagger, som har ett speciellt utseende för de ser ut som runt stearin. Och dessa slagger är typiska för järnframställning, säger Carina Bennerhag, arkeolog.

Vill få fram ugn

Materialet har sedan analyserats och analyserna har i sin tur visat att det finns spår av järnframställning i området.

– Det materialet kommer vi ägna en del tid åt. Vi ska försöka hitta en järnframställningsugn under mossan, säger Carina Bennerhag.

Fynden visar att stål framställdes och vidareförädlades för redan 2 000 år sedan i Norrbotten.

– Vi ska analysera dem för att se vilken typ av järnhantering som har förekommit. Om det är järnframställning eller smide, säger Carina Bennerhag, arkeolog och doktorand på LTU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.