Så här såg det ut i Karlsvik när den 40 ton tunga vagnen lyftes från järnvägsvagnen den stått på. Foto: Jan Bergsten

Föråldrad stridsvagn ska åter rulla i Boden

Uppdaterad
Publicerad

En museal stridsvagn som stått parkerad på Norrbottens Järnvägsmuseum i Karlsvik fraktas tillbaka till militären i Boden. Efter 21 år som museiföremål så ska den åter sättas i rörelse.

– Den kommer rulla för egen maskin under visningar, säger Anders Möller, ordförande i föreningen P5, som samlar på gamla pansarfordon.

Stridsvagnen är från 1960-talet och brukade kallas för ”S”. När kalla kriget tog slut hamnade delar av svenska försvaret på skroten men stridsvagnen på bilden räddades till eftervärlden av Norrbottens Järnvägsmuseum i Karlsvik.

”Välrustad stridsvagn”

– Vi hade tidigare fått överta två järnvägsvagnar för transport av stridsfordon och ville gärna få en riktig stridsvagn på vagnen. Det blev en välrustad stridsvagn S från dåvarande P5 i Boden, som kunde köras upp på vagnen år 2001, berättar Jan Bergsten, museiföreståndare.

Det behövs mer plats för järnvägsfordon i museet så stridsvagnen får efter dryga två decennier komma tillbaka till Boden – och en ny publik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.