Anna Kumpula-Kostet (V), kommunalråd Pajala.

Förändringen i fullmäktige uteblir efter kommunens blunder

Publicerad

En blunder gör att beslutet att minska antalet ledamöter i kommunfullmäktige i Pajala inte blir av.

– Det kom som en smärre chock nu i sommar, säger kommunalrådet Anna Kumpula-Kostet (V).

2015 togs det ett beslut i fullmäktige att man till nästa mandatperiod skulle minska antalet ledamöter från 33 mandat till det nya antalet på 21 mandat.

Men förändringar blir inte av då man glömt bort att anmäla beslutet till Länsstyrelsen. Upptäckten gjordes först nu i sommar och det innebär att antalet mandat fortsatt är 33 under minst fyra år till.

– Det är i tjänstemannaadministrationen som det har brustit. Det har gått tre chefer och vi har haft pensionsavgångar och ingen av dem är ju kvar, så det är inte så att man kan hänga ut någon enskild som ansvarig. Utan det har helt enkelt brustit i administrationen, säger kommunalrådet Anna Kumpula-Kostet (V).

En av de stora anledningar till att man ville banta antalet platser i fullmäktige var att antalet tomma stolar varit relativt stort.

– Det är ett stort fullmäktige i en liten kommun. Vi har hög politikertäthet, vilket är bra, men det kan också vara som det varit nu den senaste tiden. Vi har haft tomma stolar då folk inte haft möjlighet att vara med.

Kostar 300 000

Tanken var också att beslutet skulle resultera i att kommunen skulle spara en del pengar under de fyra åren.

– Under den perioden gjorde vi kraftiga neddragningar i andra verksamheter och ekonomiska neddragningar. Då ansåg vi att vi även skulle göra det i politiken.

– Om jag minns rätt skulle ha sparat oss 300 000 kronor om man räknar med utskottsorganisationerna. Vi har inga dyra politikerkostnader, men det är ett viktigt symbolvärde i att politiken också anpassar kostymen när befolkningen minskar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.