Förbifarter i Vittangi och Masugnsbyn byggs nästa sommar Foto: SVT/Arkiv

Överens om att jobba för förbifarter för malmtransporter

Uppdaterad
Publicerad

Byggena av förbifarterna av väg 395 utanför Vittangi och Masugnsbyn har kommit ett steg närmare verklighet. Trafikverket och gruvbolaget Kaunus Iron jobbar nu mot det gemensamma målet att få igång bygget till sommaren.

Tidigare i veckan skrev Trafikverket och Kaunis Iron en avsiktsförklaring där Kaunis Iron ges tillstånd att köra med 90 tons lastbilar mellan Kaunisvaara och omlastningstationen i Pitkijärvi utanför Svappavaara, precis som Northland gjorde när bolaget drev gruvan.

Det innebär att Trafikverket nu jobbar på att få klart finasieringen av ombyggnationerna av vägen som avbröts efter Northlands konkurs. Det nya gruvbolaget Kaunis Iron har sagt att de går in som medfinansiär.

– Vi hoppas få klart avtalet till hösten och komma igång och bygga nästa säsong, säger Krister Palo, samordnare vid Trafikverket.

Om bygget blir verklighet kommer pengarna att delas ut i omgångar och bygget kommer att pågå över flera säsonger. Det finns redan klara vägplaner för vissa avsnitt där man ska bygga.

Enligt Krister Palo är det troligt att projekt som bron över Tärendö älv samt förbifarterna av väg 395 utanför Vittangi och Masugnsbyn byggs färdigt kommer tidigt i processen. I dag går trafiken rakt genom de två byarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.