Förbjudet att röka på busshållplatsen och tågperrongen

Uppdaterad
Publicerad

Om du förknippar sommaren med uteservering och en cigarett med varandra får du tänka om. Den nya tobakslagen som börjar gälla i Sverige 1 juli 2019 innebär att rökförbudet i landet utökas och börjar gälla på uteserveringar, busshållplatser, entréer till rökfria lokaler och inhägnade områden för lek och idrott. Här får du veta var du får röka, var du inte får röka och vad som händer om du röker där du inte får.

Den nya lagen kommer att innebära förändringar både för dig som privatperson samt företagare. Men vem ser till att den här lagen hålls?

Sandra Schylander arbetar som tillsynsamordnare på länsstyrelsen inom tobak och alkohol, berättar att personen som bryter mot lagen inte kan bli bötfälld.

– Om en person röker på till exempel en uteservering, är det upp till den ansvarige på platsen att tala denne till rätta, eller avvisa personen från platsen.

Inte polisiärt i första taget

Hon berättar även att ett sådant ärende inte blir polisiärt i första taget, utan att det är beroende på hur långt personen väljer att gå.

– Eftersom det är den ansvarige för platsen som även bär ansvaret, riskerar de att få förläggande med vite om tillsynsmyndigheten upptäcker tobaksanvändning där det inte tillåts.

Hårdare kontroller

Det kommer även att bli hårdare kontroller kring hur man ska sälja tobaksvaror. För att förhindra illegal handel med tobak kommer det införas bestämmelser om spårbarhet och säkerhetsmärkning. Då kommer varje förpackning att ha en unik identitets- och säkerhetsmärkning. Saknas märkningen får varan inte säljas i Sverige.

Tillståndsplikt krävs

När lagen träder i kraft kommer den även att innefatta e-cigaretter och vattenpipor, och för de som ska sälja eller säljer tobak tillkommer tillståndsplikt. Detta betyder att för att få sälja tobak måste man ansöka om ett tillstånd hos Miljö-, bygg och räddningsnämnden. Efter det betalar man en avgift varje år för miljöenhetens tillsyn. Om man har anmält tobaksförsäljning innan 1 juli 2019 behöver du ansöka om tillstånd senast 1 november 2019,

Begränsa hälsorisker och olägenheter

De som snusar eller tuggar tuggtobak drabbas inte mer än att en dosa portionsförpackat snus måste innehålla minst 20 portioner, samt att ett paket cigarretter ska innehålla minst 20 cigarretter. Syftet med den nya lagen är att begränsa de hälsorisker och olägenheter som är förknippade med tobaksanvändning. Men även för att minska exponeringen av rök och utsläpp från liknande produkter. Kommuner kan även sedan tidigare införa lokala rökförbud, med hänvisning till ordningsstadgan.

Här gäller rökförbudet:

Utomhusområden i anslutning till kollektiva färdmedel, så som perronger busshållsplatser, taxizoner, biljettområden och gångbanor i anslutning till ett spårområde.

På uteserveringar, utanför exempelvis restauranger och kaféer.

Inom inhägnade idrottsanläggningar.

Skolgårdar och på lekplatser som allmänheten har tillgång till.

Utanför statliga och kommunala myndigheter, samt entréer mataffärer, restauranger, järnvägsstationer och lokaler för hälso- och sjukvård.

Här får du röka:

Du får röka i ditt hem, om det inte är en tillfällig bostad.

Du får röka i lokaler där rökning tillåtits.

Du får röka i särskilda rökrum på restauranger. Dock får du inte ta med mat eller dryck in i rummen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.