Ett passagerarplan kan inte lyfta från Kiruna Airport efter att ett markfordon skadat motorn. Det här är en genrebild. Foto: TT

Fordon skadade motor på passagerarplan

Uppdaterad
Publicerad

Ett markfordon har krockat in i ett passagerarplan på Kiruna Airport under fredagseftermiddagen och skadat motorn. Resan har därför ställts in för 96 passagerare.

Det är ett av SAS flygplan som drabbats av händelsen. Flygplanet skulle ha avgått klockan 15.00 mot Arlanda men så krockade markfordonet, enligt uppgift en lastbandsbil, med planet.

– Vad jag har förstått så har ett luftintag i motorn skadats. Eftersom säkerheten går först så var det inte aktuellt för planet att lyfta, säger Fredrik Henriksson, presschef på SAS.

Erbjudna hotell i Kiruna

Passagerarna fick kliva av flygplanet på Kiruna Airport och snart stod det klart att SAS inte hade något reservplan att sätta in.

– Alla passagerare har blivit erbjudna att övernatta på hotell i Kiruna och i morgon kommer dom att kunna resa vidare med att annat flygplan. Det skadade flygplanet kommer vi att reparera när reservdelarna anländer under morgondagen, säger Fredrik Henrikkson.

Olyckan kommer att utredas.

– Vi kan i nuläget inte säga varför händelsen inträffade, säger Fredrik Elgh, vid Swedavias pressjour.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.